Otomobil Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
24.03.2016
Araç sahibi olmadan önce ve olduktan sonra bilmemiz gereken birçok ayrıntı karşımıza çıkıyor. Bu ayrıntılar başta önemsiz görünebilir ama arabanızla güvenli bir yolculuk yapmak ve durduk yere ekstra masraflar ödememek için fazladan bilginin zararı yok.
Arabanızın hangi bakımının ne zaman yapılması gerektiği, herhangi bir aksamda arıza olup olmadığını, hangi mevsimde nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve daha birçok hususu bilirseniz kazaları ve masrafları en aza indirirsiniz. Kaza yaşasanız da bunlar bir adım önde olmanızı sağlar.
Lastikler her araç için hayati önem taşıyor. Ama burada otomobillere odaklanalım. Piyasada birçok lastik markası var. Bu lastiklerin hepsi farklı özellikler taşıyor. Her lastiğin kalitesi ve ömrü hem markaya hem de kullanıma değişiyor.
Bu kadar unsur varken nelere dikkat edeceğiz? Kaliteli ve uzun ömürlü otomobil lastiklerini nereden bulacağız?
Otomobil lastiği nedir
Öncelikle bir noktaya değinelim: Otomobil tekerleği ve otomobil lastiği farklı şeyler. Tekerlek dönen bir aksam, lastikse onun üzerine takılıp otomobilin rahat ilerlemesini sağlayan parça. Tekerlek metal malzemeden, lastik sağlam elastik malzemeden yapılır. Ayrıca lastiği kendi kendimize değiştirmemiz mümkün ama tekerlekte bir sorun yaşadığımızda daha büyük sorunlara yelken açmamak için işin uzmanlarından yardım almamızda fayda var.
Otomobil lastikleri üzerine pek kafa yormayız. Ama lastik deyip geçmemek lazım. Bütün lastikler aslında üstün bir mühendislik ürünü. Ne de olsa görevleri büyük. Bir hava boşluğu üzerinde tonlarca ağırlık taşımalı, yol yüzeyleriyle iyi bir temas halinde kalmalı, o tonlarca ağırlık dönüş yaptığında veya zıplayıp yere indiğinde mükemmel yol tutuşu ve esneklik sağlamalı. Ve bunları milyonlarca kez aynı etkinlikte yapmalı.
Kısaca lastiğin bileşenlerinden bahsedelim. Lastik dokuları, lastiğin temel iskeletini oluşturur. Polyester veya başka lif kordonlarının sarılıp kauçukta sıkıştırılmasıyla elde edilir. Çelik kayışlar lastikte boylamasına uzanır. Bunlar birbirine dolanmış ince çelik tellerden oluşur ve iki tabaka kauçuğun arasına sıkıştırılır. Tahmin edeceğiniz üzere lastiği güçlendirir. Kapak dokular çelik kayışları sarar. Yine birbirine sarılı liflerden, genelde naylon veya başka malzemelerden yapılır. Lastiklerde daha birçok parça var: Çelik tel, havanın sızmasını önleyen pul, lastik yanağı, yolla temas eden lastik sırtı, oluklar, düz diş, omuz. Anlayacağınız bir lastik sadece bir lastik değil.
Otomobil lastik çeşitleri nelerdir
Bu kadar gelişmiş bir mühendislik ürünü olan lastiklerin tek bir mevsim veya tek tip coğrafya için üretildiğini düşünemeyiz elbette. Tekerlek seçmeden önce hangi tekerlek çeşidine ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Lastik çeşitleri şöyle:
Dört mevsim lastikleri: En rağbet gören lastik çeşididir. Günlük sürüş koşullarına uygundur. Islak ve kuru performans düzeylerinde dengelidir. Hafif kış koşullarına sahip yerlerde kabul edilebilir bir performans sunar. Bu lastiklerin ömrü de uzundur.
Kış lastikleri/kar lastikleri: Bu lastikler kar, buz ve sulu karlı veya aşırı soğuk havalarda kuru yollarda üst düzey çekiş sağlar. Bu lastikler yıl boyu kullanım için tasarlanmamıştır. Bütün kış lastiklerinde bu kışın kullanılacağını belirten işaret bulunur.
Yaz lastikleri: Bu tekerlekler öncelikle yüksek performanslı araçlar için tasarlanmıştır. Ilıman ve sıcak ortamlarda ıslak ve kuru performans düzeylerinde kullanılabilir. Kış şartlarında kullanılmaması önerilir çünkü tasarlandığı dönemdeki performansı gösteremez.
Her araziye uygun lastikler: Bu yol dışı lastikler çamur, toprak ve kayalarda üstün tutuş sağlar. Yolda da kullanılabilirler ama diğer lastiklere göre daha fazla ses çıkarırlar. Özel tasarımları sayesinde dış aşınması asgari ölçüdedir.
Otomobil lastiği seçerken nelere dikkat etmeliyiz
Otomobil lastiği söz konusu olduğunda birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Lastiğin çeşidi ve boyutu, lastik değişimine ne zaman gerek duyacağımız, kaç tane lastik değiştireceğimiz, sürüş koşullarımız, ayırabileceğiniz bütçe, performans ve hız değerlendirmeleri vb. Teknik ayrıntılar çok fazla ama birkaç pratik maddeyi bilmekte fayda var.
1. Lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini bilin. Aşırı yıpranmış lastikler konusunda tetikte olun. Lastiğiniz patladıysa veya parçaları dağıldıysa değiştirmeniz gerektiğini elbette anlarsınız. Ama yıpranmış bir lastik sırtı gibi ufak işaretler belirgin olmasa da eşit ölçüde önemli. Tekerleklerinizin değiştirilmeye ihtiyacı olup olmadığını anlamanın yolu basit bir bozuk paradır. Lastik sırtına parayı yerleştirdiğinizde paranızın bir kısmı hala görünüyorsa lastikleriniz çok yıpranmıştır ve değiştirilmelidir. Birçok yeni tekerlekte eskidiklerini gösterecek işaretler olur. Ama çoğu zaman arabayı kullanırken de lastiklerinizin eskiyip eskimediğini anlatabilirsiniz.
2. Lastiklerinizi iyi koruyun. Her 8.000-16.000 kilometrede bir, tekerleklerinizi saat yönünün tersine döndürmek lastiklerinizin ömrünü uzatacaktır. Ayrıca lastiklerinizin havasını doğru düzeyde tutmanız da dayanıklılıkları için oldukça önem taşır.
3. Lastiklerinizin boyutunu hesaplayın. Lastiklerinizin üstündeki sayıların ve harflerin bir anlamı var: Lastiğin eni, en boy oranı, tekerin çapı, yolcu lastiği, radyal lastikler. Yeni lastiğin eski lastikle stil ve boyut açısından uyumlu olması zorunludur.
4. Günlük sürüş deneyiminizde size en gereken yönleri düşünün. Yıl boyu kötü hava şartlarında araba kullanıyorsanız yıl boyu dayanıklı, dört mevsime uygun lastikleri tercih edin. Her gün, her hafta, sık sık araba kullanıyorsanız kolay yıpranmayan sağlam lastikler size göre. Aracınızda farklı mevsimlere uygun farklı lastikler de bulundurabilirsiniz. Yaz ayları için ayrı, kış ayları için ayrı lastikler mevcut.
5. Farklı lastiklerin sırt ömrünü karşılaştırın. Lastiğin kalitesini en iyi sırt ömründen anlayabilirsiniz. Bu, lastiklerin dayanıklılığını gösterir. Farklı markaların farklı sırt ömürleri olabilse de birçok markanın sırt ömürleri birbirine yakındır. Bir lastiğin hız değerlendirmesi de önemlidir, özellikle yüksek hızda araba kullanılacak bir güzergahtaysanız. Bazı lastikler diğerlerinden daha fazla hızda gitmek için tasarlanmıştır.
Otomobil lastiğiyle yaşayabileceğiniz durumlar
Lastik kalitesine ve değiştirme süresine ne kadar dikkat ederseniz edin aksilik çıkma olasılığı var.
Lastiğin patlaması: Lastikler çok sağlam malzemeden yapılır ama patlama riski her zaman vardır. Lastik patlaması önde gelen kaza sebeplerinden biri olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yüksek hızla ilerlerken lastik patlaması oldukça olumsuz bir durum.
Makul bir hızdayken lastiğinizin patladığını fark ederseniz yavaşlayarak aracınızı yolun kenarına çekin. Uyarı lambalarınızı yakın ve elli metre mesafeyle uyarı levhalarınızı yerleştirin. Daha önce lastik değiştirdiyseniz ve gerekli ekipmana sahipseniz yedek lastiğinizi takabilirsiniz. Ama önceden lastik değiştirme deneyiminiz yoksa ve ekipmanınız yetersizse yol yardımını çağırıp işi uzmanına bırakmanız en iyisi olacaktır.
Lastiğin inmesi: Lastiğin inmesi de yaygın bir sorun. Ama neyse ki lastik patlaması kadar acil ve ani değil. Araba kullanırken lastiklerinizde eşitsizlik hissedebilirsiniz. Birçok Benzin istasyonunda lastikleri kendi kendinize şişirmenize olanak tanıyan hava pompaları bulunur. Dikkat etmeniz gereken nokta, ne çok fazla ne de çok az hava basmaktır. Lastikleriniz için ne kadar havanın ideal olduğunu aldığınız markanın talimatlarından veya yetkili servisinizden öğrenebileceğiniz gibi deneye deneye kendinize en ideal gelen hali de bulabilirsiniz.
Lastik değişimi gerektiğinde kasko sigortanız büyük önem taşıyor. En iyi kasko hangisi diye soruyorsanız ve kasko fiyatı alacaksanız tekerlek değişimi ve diğer parça değişimleri konusunda size sağlayacağı avantajları hesaba katmalısınız.
1481 kez okundu
Otomobil Lastikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Araç sahibi olmadan önce ve olduktan sonra bilmemiz gereken birçok ayrıntı karşımıza çıkıyor. Bu ayrıntılar başta önemsiz görünebilir ama arabanızla güven
Lastik Etiketi
Yeni lastik etiketi yönetmeliği, bir lastiğin güvenlik ve çevre ile ilgili özellikleri hakkında önemli bilgiler sağlar. Elektrikli ev aletlerinde bulunan enerji etiketine
Kalite performansı kriterleri
3/15/50 yaklaşımı adını verdiğimiz bir disipline göre tasarlanan lastik testlerimiz, her yeni lastiğin en yüksek standartları karşıladığı anlamına gelir. Bizim kendimiz için belirle
Teknoloji
Lastiklerimiz, daha uzun ömürlü lastikler ve daha iyi bir sürüş deneyimi sağlayan, çığır açan yenilikçi teknolojilerle doludur. En üstün perfo
Toplam Kayıt: 4 [4 - 1] arası Sayfa:
1
|