Lastiklerimi ne zaman değiştirmeliyim?
24.03.2016
Düzenli olarak kontrol edilen lastikler daha uzun ömürlüdür
Lastik desen derinliği ve durumu, lastik hava basıncı, yanak hasarı ve herhangi bir düzensiz aşınma belirtisi için lastiklerinizi haftalık olarak kontrol etmeniz iyi bir fikirdir. Emin olmadığınız durumlarda lastiğin daha fazla kullanıma uygun olup olmadığını söyleyebilecek olan eğitimli bir lastik uzmanının bilgisine başvurunuz.
Lastiklerinizi değiştirmeniz için 6 önemli neden
Aşağıda, lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerektiği hakkında altı temel neden listeledik. Bazı durumlarda, bir lastik onarılabilir. Michelin lastiklerinin onarımından önce eğitimli bir uzman tarafından lastiğin hem içindeki hem de dışındaki bütün alanların dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Lastiğin janttan ayrılması esastır çünkü lastik takılıyken iç hasar görülemez.
1. Lastiğiniz patlarsa
Modern lastikler çok dayanıklıdır ve birçok şeyin üstesinden gelebilir. Bununla birlikte, lastikler hala patlayabilmektedir. Lastiğinizi tamir edilemez hale getirebilecek olan gizli kusurların tespit edilmesi için bir patlak sonrasında lastiğinizi bir lastik uzmanının kontrol etmesi gerekmektedir.
Hareket halindeyken lastiğinizin patlaması durumunda uygulanacak güvenlik işlemleri:
- Daima kendinizin ve yolcuların güvenliğini düşünün. Aracınızı yoldan güvenli bir yere çekiniz
- El frenini çekiniz.
- Motoru kapatınız ve aracı birinci viteste bırakınız.
- Tehlike ikaz lambalarınızı açınız.
- Reflektörlü sarı bir elbise giyiniz.
- Otomobilin 100 m gerisinde yolun kenarına uyarı üçgeni yerleştiriniz.
Her zaman sizin güvenliğiniz önceliklidir! Patlak bir lastiğin değiştirilmesi için faydalı ipuçları
- Yanınızda bir çift sağlam eldiven bulundurunuz
- Söktüğünüz lastiğin çamurla kaplı olması durumuna karşı bagajınızda bir çöp torbası bulundurunuz.
- Zeminin yumuşak olması durumunda krikonuzun çamura saplanmasını önlemek amacıyla krikonuzu yerleştirmek için sağlam bir tahta levha bulundurunuz.
- Mümkünse sökülmelerini kolaylaştırmak için tekerlek somunlarının dişlerini biraz yağlayınız. (acil bir durumda vazelin veya hatta el kremi de işe yarayacaktır).
- Tekerleği değiştirdikten sonra lastik düzgün bir şekilde şişirilmemiş olabilir, bu nedenle çok hız yapmayınız
- En yakın benzin istasyonuna gidiniz ve lastiği doğru bir şekilde şişiriniz.
- İyi bir şekilde sıkılmamış olan tekerlek somunları fren disklerine veya tekerlek yapısına zarar verme riski taşımaktadır.
- Tekerlek somunlarını düzgün bir şekilde sıktığınızdan emin olmak için bir tork anahtarı kullanınız.
Bir tork anahtarınız yoksa veya tekerlek somunlarını elle sıktıysanız, en kısa sürede bir lastik uzmanına kontrol ettiriniz. Bu doğru torkun uygulanmasını sağlayacaktır.
Doğru bir şekilde sıkılmış olan tekerlek somunları aynı zamanda sökülmelerini de kolaylaştıracaktır.
2. Lastikleriniz yasal aşınma limitlerine kadar aşındığında
Lastik aşınması için lastiklerinizi düzenli olarak kontrol etmeniz iyi bir fikirdir. Ama nasıl? Burada lastiklerinizin aşınmış olup olmadığını söylemenin basit bir yolunu bulabilirsiniz.
Bir MICHELIN lastiğinin omuzu üzerindeki bir “MICHELIN Adam” simgesi lastiğin ana kanalları içerisine yerleştirilen lastik deseni aşınma göstergesinin yerini göstermektedir. Bu göstergeler lastik sırt deseninin kanallarının altındaki küçük kabarık alanlardır.
Eğer lastik sırt deseninin yüzeyi bu kabarık alanların seviyesindeyse, lastik sırt desen derinliğinin 1,6 mm’lik yasal sınıra çok yakın olma ihtimali çok yüksektir. Veya bunun altındadır. Michelin bu sınıra ulaşmadan önce lastiklerinizi değiştirmenizi şiddetle tavsiye etmektedir.
Eğer geriye kalan lastik sırt desen derinliği 1,6 mm’den yüksekse, hızınızı ve sürüş biçiminizi dış koşullara uyarlamanız gerekmektedir, özellikle de ıslak yollarda. Michelin kış lastikleri, ilave lastik sırtı göstergelerinin yerinin gösterilmesi için bir “kar tanesi” tasarımına sahiptir.
4 mm'de kış lastiği diş aşınma göstergeleri (yalnızca bazı Avrupa ülkelerinde) Ara lastik aşınma göstergesi, geriye 4 mm'lik diş derinliği kaldığını gösterir. Tüm diş derinliğini saran MICHELIN 3D kanalları sayesinde, lastik kış koşullarındaki performansını bu göstergenin altında devam ettirir.
3. Lastiğiniz yaşlanma belirtileri gösteriyorsa
Lastikler tahmin edilebilir bir raf ömrüne sahip değildir. Lastiklerin nerede ve ne zaman yapıldığı önemli değildir. Sıcaklık, bakım, depolama koşulları ve kullanım, yük, hız, basınca ilaveten sürüş biçimi gibi lastiğin ömrünü etkileyecek birçok etken mevcuttur.
Lastiklerinizle düzenli olarak ilgileniniz
Bu nedenlerle, Michelin bütün sürücülerin açık yaşlanma veya yorgunluk belirtileri için lastiklerinin dış görünümüne düzenli olarak dikkat etmelerini tavsiye etmektedir. Bu belirtiler dış lastik deseninde, omuz ve topukta çatlamaya ilaveten biçim değişikliği vb. içerebilmektedir. Lastiklerin aşırı bir şekilde yaşlanması yol tutuş kaybına neden olabilmektedir. Michelin aynı zamanda yedek lastikler dâhil olmak üzere bütün lastiklerin bir uzman tarafından düzenli olarak kontrol edilmesini de tavsiye etmektedir. Lastik uzmanları lastiklerinizin hizmete devam edip etmemesi gerektiğini söyleyebilir.
Kaç yıllık lastik çok yaşlıdır? Beş Yıl Testi
Beş veya daha fazla yıl kullandıktan sonra lastiklerinizin yılda en azından bir kere kontrol edilmesi gerekmektedir. İhtiyaç halinde, araç imalatçısının orijinal ekipman astiklerin değiştirilmesini ilgilendiren tavsiyelerine uyunuz. Bir tedbir olarak, lastikler üretim tarihinden itibaren 20 yıl değiştirilmemişse (Lastik üzerinden nasıl okunduğuna bakınız) kullanılabilir durumda görünseler ve lastik desen göstergesine kadar aşınmamış olsalar dahi Michelin bu lastiklerin yeni lastiklerle değiştirilmesini tavsiye etmektedir.
4. Lastiğinizin hasarlanması durumunda
Lastiğiniz kaldırım, çukur gibi yol üzerindeki herhangi bir katı nesneye veya keskin bir nesneye çarptıysa hasar alabilir. Gözle görülür herhangi bir delik, kesik veya biçim değişikliğinin bir lastik uzmanı tarafından derinlemesine kontrol edilmesi gerekmektedir. Sadece lastik uzmanları size bir lastiğin tamir edilip edilemeyeceğini veya değiştirilip değiştirilmeyeceğini söyleyebilir. Unutmayınız, hasarlı lastikleri veya patlak bir şekilde sürülmüş olan lastikleri bir uzmana danışmadan asla kullanmayınız. Yoksa lastiklerinizin güvenliğini etkileyebilir. Bir uzman tarafından kontrol kesinlikle zorunludur çünkü iç hasar lastik takılıyken görülememektedir.
Lastik aşağıdaki durumlarda kesinlikle tamir edilememektedir:
Yanakta delik Gözle görülebilen topuk teli veya örgüler Kauçuk veya örgülerde buruşma Hidrokarbonlar veya aşındırıcı maddelerin neden olduğu hasar Yetersiz hava basıncıyla sürüşün neden olduğu iç kauçuk sürtünme veya beneklenmesi
5. Düzensiz aşınma görülmesi durumunda
Düzensiz lastik aşınması genellikle doğru yapılmayan rot ayarı gibi mekanik bir soruna veya balans ayarı, askı tertibatı veya aktarma ile ilgili bir soruna işaret etmektedir. Bunun nedeni yanlış hava basıncıyla kullanmanız da olabilir. Anormal bir aşınma fark ederseniz, lastik uzmanınızla en kısa sürede temasa geçiniz.
Düzensiz aşınmayı önlemek için, her altı ayda bir rot ve balans ayarı yaptırınız. Bu aynı zamanda lastik sırt ömrünü uzatacaktır ve daha yumuşak bir sürüş sağlayacaktır. Lastik sırt deseninin eşit bir şekilde aşınmasını sağlamanın başka bir yolu lastiklerinizin yerini dönüşümlü olarak düzenli bir şekilde değiştirmenizdir.
Düzensiz lastik aşınmasının yaygın sebepleri:
- Bir kenarda aşınma: dengesiz veya ayarlanmamış tekerlek.
- Her iki kenarda aşınma: hava basıncı yetersiz lastik.
- Lastiğin merkez yüzeyi boyunca aşınma: aşırı şişirme.
6. Lastikleriniz aracınıza uygun değillerse
En iyi performans için, dört tekerleğin tamamında aynı lastik tipi kullanılması gerekmektedir. Farklı ebada, yapıma sahip lastik aşınma seviyeleri taşıt hâkimiyetini ve dengesini etkileyebilir.
Radyal ve radyal olmayan lastikleri asla bir arada kullanmayınız
Bir araçta radyal ve radyal olmayan lastikleri bir arada kullanmayınız. Farklı lastiklerin bir arada kullanılması kaçınılmazsa, radyal ve radyal olmayan lastikleri asla aynı dingil üzerinde kullanmayınız. Bir taşıt üzerine iki radyal ve iki radyal olmayan lastik takılmışsa, iki radyal lastiğin arka dingil üzerine ve radyal olmayan iki lastiğin ise ön dingil üzerine takılması gerekmektedir.
Taşıtınız için doğru lastiği bulmanın birçok yolu vardır. Hangi lastiklerin taşıtınıza uygun olduğundan emin değilseniz, lastik seçme modülümüzü kullanınız. Araç ile başlamanızı tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda lastik ebadı veya Michelin lastik ismi ile de arama yapabilirsiniz. Bunların tamamı otomobiliniz için en güvenli lastik tipinin belirlenmesinde bir etken olacaktır ve lastik uzmanınız ile görüşülmesi gerekmektedir.
1497 kez okundu
Lastik Performansı Kriterleri
Viraj kavrama
Tanım Viraj dönerken lastiğin yolu ne kadar iyi kavradığıdır
Ne zaman önemlidir? Rüzgarlı yollarda sürüş sırasında
Dönüş d
Lastiklerimi ne zaman değiştirmeliyim?
Düzenli olarak kontrol edilen lastikler daha uzun ömürlüdür
Lastik desen derinliği ve durumu, lastik hava basıncı, yanak hasarı ve herhangi bir düzensiz aşınma belirtisi
Lastik Değiştirmenin Püf Noktaları
Araba kullandığınızdan beri hiç lastik değiştirmediniz ve ihityaç duymadınız mı? Ancak ‘’Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?’’ konusu kadar lastik değiştirmenin p&
Doğru lastiği seçme
Doğru lastik seçimi aracınıza, sürüş tarzınıza ve araç kullanacağınız koşullara göre yapılır. Tüm lastiklerimiz yüksek Goodyear standartlarını karşılar, bu sayed
Toplam Kayıt: 4 [4 - 1] arası Sayfa:
1
|